Saltar a continguts

Consell de la Gent Gran de Solsona

Navegació

Menú principal

RSSNotícies

05/11/2011
PLE DE L'EXPERIÈNCIA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

PLE DE L’EXPERIÈNCIA AL PARLAMENT DE CATALUNYA 2011

Tornem a començar el curs i ho fem informant-vos que tres membres de la Junta del Consell de la Gent Gran de Solsona, hem assistit al Ple de l’Experiència al Parlament de Catalunya.

En aquesta trobada on hi som representats tots els Consells de la Gent Gran de Catalunya, fem arribar als grups parlamentaris, les inquietuds i propostes que tenim. Aquest any han estat molt crítiques, segurament, degut als moments difícils que estem vivint. Ho fem mitjançant unes ponències que llegim al Parlament.

Una de les ponències va tractar de “l’envelliment actiu, on es va posar de manifest allò que diem moltes vegades. Cal que fem una societat per a totes les edats, que ofereixi la presència i participació de la Gent Gran en tots els aspectes de la vida i també en la seva dinàmica social.

El treball i la jubilació no són temes contradictoris, cal que continuem sent útils socialment. El treball s’ha de considerar generador de valor, per tant des d’aquest punt de vista cal que s’aprofiti el capital humà, social i intel•lectual acumulat per les persones grans; no es poden desaprofitar ni els nostres coneixements ni la nostra experiència. Nosaltres ens hem d’implicar en la vida social amb un compromís real.

Cal destacar la idea de que no som una càrrega per a la societat. No ens podem quedar sense fer res, ens hem de sentir realitzats, hem de ser actius fins que el cos ens digui prou. En aquest aspecte, hem de dir que la gent del Solsonès tenim un gran ventall d’oportunitats, on podem escollir que fem, segons les nostres preferències o habilitats.

En la segona ponència es va manifestar que no ens agrada el que estem veient. Cal que els polítics posin en marxa actuacions que ajudin a tornar ser la societat en que els diners han d’estar al servei de les persones i no a l’inrevés, com està passant ara. Aquesta crisi que patim, carrega sobre els més febles i la gent gran estem en aquest apartat i de manera especial les vídues que no havien cotitzat i que només tenen la paga de viduïtat, algunes es troben al llindar de la pobresa. En canvi la banca i els polítics gaudeixen d’uns privilegis intolerables.

I per acabar denunciàrem els maltractaments que pateix molta gent gran. Aquests no només són físics, sinó també en pateixen d’econòmics, morals i psicològics. Aquests darrers costen de ser detectats, perquè són les mateixes persones que els pateixen qui els volen ocultar, perquè vénen de familiars o gent del seu entorn més proper. Es demanà a l’administració que estigui amatent. Això no pot passar en el segle XXI.

Davant d’aquestes demandes, els polítics van respondre de manera diferent. Alguns ja tenien les respostes preparades, perquè llegien el què havien de contestar. Altres, en canvi, sí que semblava havien escoltat i exposaven possibles solucions. Ara bé, tots s’oferiren ajudar-nos per solucionar el problema.

Esperem que es compleixin aquests oferiments. Nosaltres des d’aquesta emissora continuarem informant-vos d’aspectes que siguin del vostre interès.

NOTA: Aquest escrit fou emès per SOLSONA RADIO FM en un programa de la gent gran.