al contingut a la navegació Informació de contacte

ASSEMBLEA GENERAL DEL CENTRE D’ESTUDIS LACETANS 2017

DILLUNS 17 ABRIL 2017

El Centre d’Estudis Lacetans (CEL)va fer l’Assemblea general ordinària del 2017 el passat diumenge 2 d’abril, on es va fer un repàs de les activitats realitzades durant el 2016 per les diferents seccions de l’entitat.

La secció d’Arqueologia va presentar els resultats de les diferents campanyes d’excavacions que duu a terme des de fa anys en els jaciments del Castellvell (Olius, el Solsonès), Sant Miquel de Sorba (Montmajor, el Berguedà), els Estinclells (Verdú, L’Urgell), la Pleta (Belianes, Pla d’Urgell), les Hortes de Cal Pons (Pontons, Alt Penedès) i a les valls del Foix (Torrelles de Foix, Alt Penedès), així com els seus treballs en el Camp d’Experimentació de la Protohistòria al poblat ibèric dels Estinclells.
Els arqueòlegs del CEL Coincidint amb el 20è aniversari del CEL van participar a la Tribuna d’Arqueologia 2016-2017, que és el cicle de conferències que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, on van presentar els resultats de les diferents excavacions realitzades a la nostra comarca a la xerrada “Vint anys del Centre d’Estudis Lacetans. Una entitat dedicada a la recerca arqueològica a l’entorn del Solsonès".  Aquesta és una de les ponències que han realitzat al llarg del 2016 i se'n continuaran fent més durant el 2017. És el cas de la presentació del jaciment d'Hortes de Cal Pons a la Tribuna d'Arqueologia el 3 de maig, i la presentació dels resultats de les investigacions del mateix jaciment a The European Meeting on Ancient Ceramics (EMAC) a Bordeaux (França) al setembre de 2017.
El Grup de Natura del Solsonès(GNS) va mostrar les diferents accions dutes a terme durant l’any, d’entre les que sobresurten: la sortida d’observació astronòmica; l’estudi dels petits mamífers, en el marc de l’estudi de Seguiment de petits mamífers (SEMICE) que es realitza en diferents llocs de Catalunya per tal de conèixer la comunitat de micromamífers; la XIII sortida micològica per identificar els bolets del Solsonès i l’exposició de bolets, dins de la IX Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès; o la prospecció biològica al Solsonès, BIOBLITZ, que durant 3 dies es realitza diferents censos i recomptes de diferents espècies de fauna i flora.
El 2016 es va tornar a organitzar la IX Setmana del Medi Ambient, sota el lema Viu la terra. Des del 2003, i cada dos anys, aquesta secció organitza tot un munt d’activitats lúdiques, pedagògiques i culturals de caràcter ambiental.
L’activitat més important que ha dut a terme la més jove de les seccions de l’entitat, la d’Etnologia, va ser  la participació, per primera vegada, a la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, organitzant un cicle de quatre documentals relacionats amb la recerca i el patrimoni etnològic. El CEL és una de les 22 entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, i que treballen en xarxa per a la realització d’activitats vinculades a la recerca, conservació i difusió del patrimoni etnològic català.
Un any més, s’ha presentat un nou número, el 13è, de la Revista cultural del Solsonès OPPIDUM, que el CEL impulsa conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès
Per cloure la jornada, a la tarda es va organitzar una visita al santuari del Miracle. Sota el guiatge del prior del monestir, Xavier Poch –a qui volem agrair la seva col·laboració–, vàrem poder gaudir d’una visita exclusiva a alguna de les dependències, tant de l’església com del monestir, que queden fora de les visites turístiques. En acabar, es va fer una visita a la bassa del Miracle. Un espai més gestionat com a punt d'interès natural dins la xarxa d'espais en custòdia que el GNS fa al Solsonès, com ara les basses de Brics i l'embassament de l'Alzina o la bassa de la gravera de la Ribera Salada. En aquesta bassa del Miracle hi ha una ruta circular amb un observatori i un panell explicatiu de la flora i fauna d'aquest.
Les diverses seccions del CEL col·laborem amb els nostres treballs, activitats i recerca a ampliar i donar a conèixer tant el món natural com cultural del nostre entorn, és a dir ajudem a fer País.