al contingut a la navegació Informació de contacte

Història de l'entitat

Un projecte que va creixent

El setembre de 1.995 va néixer el Centre d’Estudis Lacetans, una iniciativa d’afeccionats, professionals i amants de la cultura amb una ferma voluntat d’estudi i difusió del patrimoni, però també amb l’objectiu de cobrir un buit existent davant la manca de sensibilitat patrimonial a tota la comarca. En part aquest buit s’ha anat omplint de continguts gràcies a la tasca desenvolupada pel CEL, tasca que, arribats al meridià del quinzè aniversari s’ha de continuar i consolidar com a objectiu principal.

El Centre d’Estudis Lacetans ha tingut, en les seves diverses i pluridisciplinars activitats una intensa i profitosa història. Una pinzellada de l’es­forç professional i humà que el CEL ha realitzat a favor de la difusió, estudi i comunicació de la comarca del Solsonès, de la seva gent, de les seves poblacions, del seu patrimoni, del seu paisatge i de la seva història. La transmissió d’aquest coneixement s’ha dissenyat amb la voluntat d’arribar a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes, des del més interessat en la recerca fins les aules de les nostres escoles, passant pels nuclis rurals i arribant als convenis amb universitats. Així doncs, la tasca del Centre d’Estudis Lacetans de potenciar i dinamitzar la cultura com a eix transversal de la riquesa del Solsonès ha estat un objectiu reeixit.

Secció d'Arqueologia

El primer àmbit treballat pel CEL fou el patrimoni arqueològic de la comarca, unes excavacions amb resultats certament rellevants avalen la rigorositat científica dels seus equips. Aquesta secció consolidada va obrir pas a projectes de difusió social i científica com la creació de la revista Oppidum, d’una qualitat indiscutible.

Les activitats i estudis de les diferents seccions del CEL han anat acompanyades de projectes i participa¬cions conjuntes amb altres centres d’estudi i amb col•laboracions amb entitats, administracions, centres de recerca i estudiosos de renom. La celebració del desè aniversari va estar encaminat a consolidar la tasca feta però amb una clara i decidida perspectiva de futur. El 2006, es va concretar amb el disseny del projecte El Solsonès, Cultura i Natura al bell mig de Catalunya. Projecte que va portar a realitzar el Dia del Municipi a tots els pobles del territori com una primera presentació i un primer balanç d’aquest patrimoni que al Solsonès, treballat rigorosament, configuraria aquest Territori Museu que la comarca té com a valor més preuat i que a part d’aportar coneixement pot convertir-se en un Producte Turístic Cultural Integrat. La dinamització i la col•laboració per a fer d’aquest projecte un èxit també rau amb la participació de les administracions i les entitats locals. Per això és imprescindible continuar i eixamplar l’estreta col•laboració que, a rel del desè aniversari, es va poder establir amb els Ajuntaments de la comarca, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Consell Comarcal del Solsonès i la Generalitat. Pel CEL és clau aquesta participació en aquest projecte que ha de tenir continuïtat, i que ha d’aconseguir ser un projecte de tots, transversal i compartit perquè la nostra riquesa és el nostre patrimoni. És una recuperació d’un passat i d’un paisatge natural que ens permetrà encarar els reptes, les necessitats i el desenvolupament del nostre futur.

Grup de Natura del Solsonès

Més endavant, el 2002, la incorporació d’un grup de professionals i amants del patrimoni natural, El Grup de Natura del Solsonès, va generar una nova dinàmica de sensibilització i coneixement del patrimoni natural de les nostres contrades. Grup de gent amb un potencial i un calendari d’activitats riques en contingut, dinàmiques en participació i nombroses en participants.

Secció d'Història

El 2004 es va incorporar al CEL la Secció d’Història Contemporània. Una etapa que mai havia estat tractada de forma genèrica i rigorosa en una comarca que ha viscut molts anys tancada en el silenci davant fets tant traumàtics com foren la Guerra Civil i la llarga nit franquista. Una tasca de recuperació d’aquella memòria i d’investigació històrica s’ha compaginat amb diverses activitats de commemoració de valors democràtics –com els de la IIa. República -, difusió, conferències i documentals. S’ha de destacar l’alt valor cívic i simbòlic que implicà l’homenatge dels solsonins morts i deportats als camps nazis. Reconeixe¬ment necessari per honestedat democràtica però exemplar per a les noves generacions. En aquest sentit la Secció d’Història contemporània vol continuar l’incipient estudi d’aquests processos al Solsonès realitzant una tasca de sobrietat i dignitat en un tema tant viu i sensible però que no pot caure en l’oblit.

Secció Fotògrafs de Natura

En l’assemblea general d’aquest any 2010 es va donar la benvinguda a una nova secció, la de Fotògrafs de Natura del Solsonès, que com ells mateixos es defineixen són fotògrafs bojos per la fotografia de natura, que varen organitzar-se el novembre de 2009 a Solsona. L'objectiu d'aquesta associació és ser un punt de trobada i d'aprenentatge entre aficionats , donar a conèixer l'entorn natural de la nostra comarca i difondre’n el seu extraordinària patrimoni. Els fotògrafs de natura, però, conscients que la seva actuació, com totes les que es duen a terme en un entorn natural, comporta sempre una intrusió a la natura. I per tal que l’impacte de llur activitat sigui el mes lleu possible, els membres de Fotògrafs de Natura del Solsonès es comprometen a seguir un codi ètic que afegeix a les exigències de professionalitat del seu rol, l’estricte respecte per l’entorn, el paisatge i els essers vius objecte de la seva activitat.

Actualment està inactiva.