al contingut a la navegació Informació de contacte

Dos barris barcelonins

Martí Abella a l'inici de la conferència.
Martí Abella a l'inici de la conferència.

DISSABTE 31 DESEMBRE 2022

Per culpa d'una indisposició sobtada, Rosa Torra Bernaus, que havia d'impartir un seminari de dos dies (16 i 17 de novembre, dimecres i dijous) sobre temes relatius a herències i successions, no va poder venir i vam haver d'ajornar l'activitat.

Calia trobar un conferenciant que substituís la Rosa, almenys el dijous 17. Vam proposar a Martí Abella que ens oferís una xerrada que feia temps que tenia mig embastada, però no preparada completament per a ser exposada davant del públic.

El Martí, sense pensar-s'ho massa, va acceptar el repte, malgrat que quedava poc temps per tenir a punt tant el contingut de la conferència com el suport visual que necessitava.

Volem agrair d'una manera especial aquest gest. Per a nosaltres va significar molt en aquells moments, malgrat que per a ell fos un petit trasbals.

Dit això, referim-nos ja a la conferència.

El dia 17 de novembre, vam tenir amb nosaltres Martí Abella Pere, arquitecte tècnic, actualment jubilat. Ha estat coordinador editorial de la revista CAU del Col·legi d’Aparelladors, Director de Comunicació i Promoció de les empreses municipals Promoció i Foment de Ciutat Vella a Barcelona, Regidor d’Urbanisme a Solsona i Coordinador Territorial als districtes de Sants-Montjuïc, Les Corts i el barri de Torre Baró, de l’Institut Municipal d’Urbanisme a Barcelona. Ens va parlar de CAN BATLLÓ I LA MARINA DEL PRAT VERMELL, DOS BARRIS BARCELONINS QUE TRANSFORMEN BARCELONA.

El districte de Sants-Montjuïc sempre ha estat un àmbit obrer i de lluita social, tradicionalment la industrialització s’ha desenvolupat en els seus barris. Al de la Bordeta-Hostafrancs hi ha el complex industrial de Can Batlló, tèxtil fins als anys setanta, variat a partir de l’enfonsament d’aquesta indústria. El poderós moviment veïnal sempre ha reivindicat un Can Batlló pel barri i els diferents planejaments així ho van recollint. A partir de 2011, el somni va començar a materialitzar-se. El Martí ha explicat les claus del nou model urbà que substitueix l’antic complex industrial, sobretot la configuració d’un projecte compartit i jove.

La coneguda Zona Franca té un apèndix dins el teixit urbà consolidat, el barri de la Marina. Una part d’aquest barri també ha estat objecte d’un canvi urbanístic trascendental: canviar magatzems i fàbriques per nous edificis residencials i terciaris, amb una estrategia global i moderna, pensada per donar allotjament a 30.000 nous habitants i 300.000 m2 d’oficines i serveis. Amb els corresponents equipaments i espais verds. Amanit tot amb tecnologia verda i sostenible. Ha costa molt, però la Marina del Prat Vermell comença a ser una atractiva realitat.

Va ser una exposició realment interessant per als que vam tenir la sort de poder-hi assistir.

Hem de dir-vos que les dues sessions del seminari que havia d'impartir Rosa Torra Bernaus tindran lloc els dies 24 de novembre i 1 de desembre (dia en què també tindrà lloc l'Assemblea Anual Ordinària). Per al dia 1 de desembre teníem programada una conferència a càrrec de Sergio de Miguel Magaña sobre els bolets, conferència que també hem hagut d'ajornar fins a la propera tardor per problemes d'agenda del ponent.

Esperem que hagi quedat tot aclarit. Us farem arribar aquestes informacions puntualment per correu electrònic.

A reveure. Salut!