El paper de l'alimentació
DILLUNS 24 ABRIL 2023
El dia 23 de març vam tenir amb nosaltres un conferenciant de la nostra ciutat, solsoní de soca-rel, Lluís Codina i López, Nutricionista.
Amb el títol ALIMENTACIÓ I QUALITAT DE VIDA, va exposar com l’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual obtenim els nutrients i l’energia que permeten cobrir els requeriments de l’organisme, i esdevé un element clau per mantenir un bon estat de salut i prevenir malalties.
Va dir que una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada a cada persona i a l’entorn, sostenible i assequible.
Va incidir en el fet que el nostre major objectiu ha de ser el nostre benestar, molt lligat a la nostra salut. Són factors directament proporcionals: a més salut, més benestar, major qualitat de vida.
Va explicar-nos també que els quatre pilars en què es basa la nostra salut són l’alimentació, l’activitat física, el descans i l’estat emocional, tots ells sustentats en el factor socioeconòmic i ambiental.
Rotundament va afirmar que és més efectiu deixar de fer el que et perjudica que centrar-te a buscar beneficis. Val la pena procurar descartar aliments no saludables i anar introduint a la nostra dieta d'altres aliments que ens beneficiïn.
També sentencià dient que cap aliment aprima o engreixa per si sol. Tot depèn del balanç energètic, és a dir, de l'equilibri entre l'energia que ens entra versus l'energia que surt.
Posteriorment es va donar pautes de com menjar (molt important), què menjar, i tot un seguit de recomanacions relatives a la nostra alimentació quotidiana.
Va tocar el tema alimentació-sostenibilitat: l'alimentació és l'activitat humana que genera més contaminació i que demanda més recursos; els sistemes alimentaris actuals són molt ineficients. En definitiva: no són sostenibles. Es generen massa problemes ambientals, econòmics i socials.
Aconseguir una millor sostenibilitat millorarà la salut en la població. La millor eina per a aconseguir-ho és la CONSCIÈNCIA.
Acabà l'exposició desmentint una sèrie de mites sobre l'alimentació que s'han repetit durant moltes generacions, per exemple: la salut es mesura en quilos; s'ha de prendre làctics, contràriament ens faltarà calci; l'esmorzar és l'àpat més important del dia; ....
Una conferència molt interessant i a voltes sorprenent, plena de preguntes, molt transparent i extraordinàriament enriquidora.
La propera xerrada tindrà lloc el proper dia 30 de març i comptarem amb un ponent també de casa, en Genís Cardona i Torradeflot, professor de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, UPC, que ens parlarà sobre QUALITAT DE VISIÓ AMB LES LENTS INTRAOCULARS EMPRADES A LES INTERVENCIONS DE CATARACTES.
Us hi esperem!!!