al contingut a la navegació Informació de contacte

El paper de l'alimentació

Preparat per començar. Endavant, Lluís!
Preparat per començar. Endavant, Lluís!

DILLUNS 24 ABRIL 2023

El dia 23 de març vam tenir amb nosaltres un conferenciant de la nostra ciutat, solsoní de soca-rel, Lluís Codina i López, Nutricionista.

Amb el títol ALIMENTACIÓ I QUALITAT DE VIDA, va exposar com l’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual obtenim els nutrients i l’energia que permeten cobrir els requeriments de l’organisme, i esdevé un element clau per mantenir un bon estat de salut i prevenir malalties.

Va dir que una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada a cada persona i a l’entorn, sostenible i assequible.

Va incidir en el fet que el nostre major objectiu ha de ser el nostre benestar, molt lligat a la nostra salut. Són factors directament proporcionals: a més salut, més benestar, major qualitat de vida.

Va explicar-nos també que els quatre pilars en què es basa la nostra salut són l’alimentació, l’activitat física, el descans i l’estat emocional, tots ells sustentats en el factor socioeconòmic i ambiental.

                            

Rotundament va afirmar que és més efectiu deixar de fer el que et perjudica que centrar-te a buscar beneficis. Val la pena procurar descartar aliments no saludables i anar introduint a la nostra dieta d'altres aliments que ens beneficiïn.

També sentencià dient que cap aliment aprima o engreixa per si sol. Tot depèn del balanç energètic, és a dir, de l'equilibri entre l'energia que ens entra versus l'energia que surt.

Posteriorment es va donar pautes de com menjar (molt important), què menjar, i tot un seguit de recomanacions relatives a la nostra alimentació quotidiana.

Va tocar el tema alimentació-sostenibilitat: l'alimentació és l'activitat humana que genera més contaminació i que demanda més recursos; els sistemes alimentaris actuals són molt ineficients. En definitiva: no són sostenibles. Es generen massa problemes ambientals, econòmics i socials.

Aconseguir una millor sostenibilitat millorarà la salut en la població. La millor eina per a aconseguir-ho és la CONSCIÈNCIA.

Acabà l'exposició desmentint una sèrie de mites sobre l'alimentació que s'han repetit durant moltes generacions, per exemple: la salut es mesura en quilos; s'ha de prendre làctics, contràriament ens faltarà calci; l'esmorzar és l'àpat més important del dia; ....

Una conferència molt interessant i a voltes sorprenent, plena de preguntes, molt transparent i extraordinàriament enriquidora.

La propera xerrada tindrà lloc el proper dia 30 de març i comptarem amb un ponent també de casa, en Genís Cardona i Torradeflot, professor de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, UPC, que ens parlarà sobre QUALITAT DE VISIÓ AMB LES LENTS INTRAOCULARS EMPRADES A LES INTERVENCIONS DE CATARACTES.

Us hi esperem!!!