al contingut a la navegació Informació de contacte

Parlem de fires?

Ja es parla de fires a l'edat mitjana
Ja es parla de fires a l'edat mitjana

DIMARTS 16 MAIG 2023

El dia 11 de maig vam tenir amb nosaltres Enric Bertran i Gonzàlez, Llicenciat en Geografia i Història i mestre jubilat, que ens va presentar una interessant anàlisi de les diverses fonts emprades per a l’estudi de les fires de Solsona en diferents moments històrics, amb mires a documentar-ne l’antiguitat, les seves característiques i la seva rellevància territorial. Tot això sota el títol FONTS ORALS I DOCUMENTALS SOBRE LES FIRES DE SOLSONA.

En  aquesta nova conferència a l’Aula vam poder escoltar com han anat evolucionant les fires del Solsonès fins arribar a les que ara gaudim.

Va presentar-nos les principals fonts bibliogràfiques que va utilitzar per a realitzar la seva investigació. Palesà que ja es parla de fires a l’edat mitjana (entre els segles XIII i XVI), de fires de camp bàsicament lligades a la transhumància (segles XVII i XVIII) i fires més modernes (segles XIX i XX).

Comentà que a principis del segle passat, a Solsona i rodalies (amb Navès, Olius, Riner...) es feia una fira cada mes. Hi havia un gran interès per crear i atraure fires a la capital de la comarca com a centre organitzador del territori: Cap d’Any, el Bancal, la Torregassa, Sant Lluc, Santa Llúcia.

Unes altres fonts documentals foren els arxius.

La fira de Sant Isidre a principi del segle XX presentà una àrea d’atracció molt important a la Catalunya Central, arribant a ser de caire regional. Se’n troben referències ja al 1833 a l’Arxiu Històric Municipal de Tarragona, als llibres de la Companyia de Calaf.

A l’Arxiu Diocesà de Solsona (ADS) i als manuals notarials hi ha dades sobre l’antiguitat de la fira de l’Empelt  (1755). També al mateix Arxiu Diocesà de Solsona (ADS) i al Fons Pallarès (Marcel Coromines) es parla de la fira del Bancal de l’any  1660. La fira de la Torregassa apareix així mateix a l’Arxiu Diocesà de Solsona (ADS) i al llibres de la Credenceria de la Carn de Manresa el 1724, data de referència més antiga trobada a l’arxiu comarcal del Bages.

En tercer lloc, va fer esment d’un tercer grup de fons: les literàries, les orals i les gràfiques.

Literàriament, es referí a la reconstrucció d’una fira vilatana: Sant Bartomeu a principis del segle XX amb l’esguard del metge Falp (Lo Geni Català de Josep Falp i Plana).

L’Enric ens explicà que va realitzar un intens treball de camp entrevistant un bon grapat de persones, bàsicament gent gran de diversos indrets de la comarca, que hagués viscut en temps de les fires. Comentà que va ser una tasca una mica difícil, sobretot pel fet d’haver de contactar amb gent que no el coneixien i no se n’acabaven de refiar.

Amb la informació que va aconseguir, va fer una reconstrucció de la fira de la Torregassa. Vam poder visualitzar un seguit de fotografies d’aquesta fira,  material original de l’Arxiu Vicens, on vam poder observar detalls d’una de les fires de bestiar més importants del Solsonès. Gràcies a les indicacions de l’Enric, la imaginació o els records van fer la resta.

Finalment, el nostre conferenciant ens comentà que a finals del segle XIX hi hagué un esllanguiment de les fires mensuals causades per la davallada de la transhumància d’ovins, per la consolidació d’altres canals de comercialització del bestiar dedicat al consum de carn, per la substitució progressiva de la tracció animal per la tracció mecànica, i també per l’aposta institucional per la fira de Sant Isidre pel ‘Fomento de Ferias y Fiestas’

Des del 1966, tingué lloc una revifalla de les fires: recuperació d’antigues fires i creació de noves. Les raons: la promoció de l’economia comarcal, la determinació emprenedora (UBIC), un senyal d’identitat i la voluntat de permanència. Alguns exemples:

  • La fira de la Torregassa, a Olius (2003)
  • La fira de l’Empelt, a l’Hostal Nou (2004)
  • La fira del Caçador, a Solsona (2004)
  • La fira del Trumfo i la Tòfona, a Solsona (2005)
  • La fira del Bolet i el Boletaire, ara fira de la Terra del Solsonès, a Solsona (2008)
  • La fira del Tió, a Solsona (2015)
  • La fira de la mel, al Santuari del Miracle (2016)

Realment va ser una xerrada molt interessant per a tots, però especialment per a totes aquelles persones que ja tenim una edat, ja que a molts ens ha fet tornar per uns instants a la infantesa. Gràcies, Enric!

Bé, si no hi ha res de nou, ens retrobarem el proper dijous, dia 25 de maig, en què Xavier Garí de Barbarà, historiador, conflictòleg i irenòleg, ens parlarà sobre SI NO VOLS LA GUERRA, HAS PREPARAT LA PAU?

Ah! Per a tots els que hi esteu apuntats: el dia 23 de maig, dimarts, tenim programada una sortida cultural (Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, Palau Güell i espectacle teatral a Barcelona). Aneu-vos preparant, que falten pocs dies!