al contingut a la navegació Informació de contacte

Sortida cultural: som-hi!

Els excursionistes davant de l'Església
Els excursionistes davant de l'Església

DIUMENGE 11 DESEMBRE 2022

El dijous, 27 d'octubre de 2022, un grup d’agosarats socis i sòcies de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona vam participar a la sortida que encetava el nou curs escolar.

La primera parada fou a Manresa, on visitàrem el Santuari i la Coveta de Sant Ignasi.

El Santuari consta de tres sectors: l’Església, l'Avantcova i la Coveta. Data del segle XVII i és obra de Joan i Francesc Grau.

La façana de l’Església és una mostra de l’arquitectura jesuítica i del barroc català. Construïda entre el 1750 i el 1763, l’església està formada per una planta de nau única amb capelles laterals, comunicades entre sí amb una tribuna superior amb gelosia.

De la decoració interior (1864) destaca l'altar amb la Santíssima Trinitat i la curiositat que l'Esperit Sant és representat per un colom a sobre de l'esfera del món. A sota hi trobem la Verge de la Immaculada i, als costats, les imatges de sant Ignasi i sant Francesc Xavier.

Al març de 2021 es va culminar la reforma de l'interior del Santuari amb els mosaics de Marko Rupnik sj i el seu taller del Centre Aletti de Roma.

S’accedeix a la Coveta travessant un ampli passadís que s’anomena Avantcova, dissenyat pel jesuïta Martí Coronas (principis del segle XX). Allà trobem uns vitralls de colors a l'estil mosaic venecià i uns relleus de bronze que són obra de Flotats.

El sostre recorda l'estil de la Renaixença catalana. L'artista Llimona simbolitzà, amb dos àngels de bronze, l'oració i penitència que Sant Ignasi feia en aquest indret. Al terra, tot en mosaic, podem veure l'escut familiar dels Loiola, un canó que recorda la ferida del sant i un gran gira-sol que simbolitza el cor d'Ignasi obrint-se a Jesús.

La Coveta és l'espai ignasià per excel·lència. Al segle XVII es va ornamentar amb un retaule d'alabastre de Joan Grau que mostra la figura del Sant escrivint els Exercicis Espirituals a Manresa.

Ignasi de Loiola va baixar a peu de Montserrat a Manresa, era l'any 1522. Aquí hi va passar onze mesos. El seu lloc privilegiat de pregària va ser la Cova, una bauma sobre el riu Cardener excavada per l'erosió fluvial del terciari, al voltant de la qual s’aixeca l’actual Centre d'Espiritualitat Ignasiana. L’experiència aquí viscuda per Sant Ignasi va ser l’origen del seu llibre Exercicis Espirituals.

Aquest fet queda expressat en un retaule d'alabastre de Joan Grau (S.XVII), que es conserva a la Coveta i  mostra la figura del Sant escrivint els Exercicis Espirituals a Manresa.

Acabada la visita, vam sortir cap a Barcelona. Després de gaudir d’un bon dinar al Restaurant Núria, vam fer una visita guiada al Museu Marítim, que es troba emplaçat a l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona, un espai dedicat a la construcció naval entre els segles XIII i XVIII, on vam poder veure obres d’art, mapes, reproduccions en miniatura, instruments de navegació, ex-vots, la rèplica d’un galió, ...

Cap al vespre, vam anar fins al Teatre Condal, on vam poder gaudir de l’obra GOLFUS DE ROMA, una comèdia musical dirigida per Daniel Anglès, un divertit muntatge amb escenes esbojarrades i situacions absurdes que es mesclen amb grans cançons i números musicals.

Finalitzat l’espectacle, vam tornar cap a casa. Un dia ben aprofitat.