al contingut a la navegació Informació de contacte

Tres treballs de recerca d'Arrels II ...

El Pau, la Berta i la Judit
El Pau, la Berta i la Judit

DISSABTE 04 FEBRER 2023

El treball de recerca és un conjunt d'activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l'alumnat de batxillerat amb l'assessorament i el seguiment del professorat, per tal de consolidar la competència en recerca. Es pot emmarcar dins un àmbit disciplinari, o pot ser interdisciplinari o transversal.

Està constituït per un conjunt d'activitats executades per l'alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Això suposa, en molts casos, la realització d'activitats de camp (enquestes, experiments, muntatges, visites...) i no només d'activitats de recerca bibliogràfica.

El dia 26 de gener, vam assistir a l'exposició oral de tres treballs representatius d'entre tots els presentats per l'alumnat de l'Escola Arrels II de Solsona.

  • En primer lloc, Pau Subirà i Gilibets va desgranar el tema Una cultura, un sentiment. Potser és més definitori el subtítol per a fer-nos una idea del motiu del seu estudi: Anàlisi i descripció de les festes de la Mare de Déu del Claustre i el Carnaval de Solsona durant la Segona República Espanyola. Va ser una brillant exposició en què el Pau va fer una aproximació ben documentada dels alts i baixos d'aquestes tradicions solsonines al llarg d'un període històric concret, entre el final de la monarquia borbònica, la guerra civil espanyola i l'inici de la dictadura franquista, més o menys entre 1931 i 1939.

                     

  • Després, Judit González i Vendrell ens va sorprendre amb Tres-cents sis camps del Vinyet. Va presentar-nos el resultat d'un extraordinari treball de camp, en què va haver de trepitjar molt territori i d'entrevistar desenes de persones per arribar a posar nom a un nombre notable de camps del Vinyet, territori rural solsoní on el cultiu predominant va ser la vinya (d'aquí el nom) fins a l'aparició de la plaga de la fil·loxera a la dècada dels 80 del segle XIX. Però no es va aturar en aquest punt. Va ubicar sobre el mapa (geolocalitzar) tots aquests camps, una tasca que no s'havia fet mai i que pot facilitar la feina a molts investigadors i estudiants.

                                            

  • Finalment, Berta Albets i Pallarès va acabar amb Teles de llibertat. L'alliberament de la dona a través de la moda. Realment un tema del tot original: la recerca dels paral·lelismes entre la moda (la indumentària de la dona) i la revolta femenina des dels anys vint del segle passat. Es va fer servir gran quantitat d'informació gràfica per a transmetre als que l'escoltàvem bocabadats tota una evolució. Molts pensàvem que la moda era canviant, segons la inspiració dels dissenyadors de torn. En part, potser sí, però la Berta ens va fer veure més enllà de l'estètica: és una manera en què la dona es comença a posar dempeus davant del masclisme opressor. 

                                                                        

Us esperem el dia 9 de febrer, dijous, a les 18 h. Compartirem també la presentació dels tres treballs de recerca seleccionats de l'Institut Francesc Ribalta de Solsona. Com les que hem viscut avui, segur que seran tres d'aquelles xerrades que ens deixaran amb un pam de boca oberta.

Com sempre, ens trobem al Casal Cívic. Fins aviat!