al contingut a la navegació Informació de contacte

El poder al món: "Aquí qui mana?"

Vicenç Lozano en plena exposició.
Vicenç Lozano en plena exposició.

DIMARTS 29 NOVEMBRE 2022

El dia 20 d'octubre varem tenir amb nosaltres Vicenç Lozano Alemany, periodista i historiador, especialista en Itàlia i el Vaticà. Redactor de la secció d’internacional de TV3 des del 1984, ha treballat, a més, en altres mitjans de comunicació com El 9 Nou, Diari de Barcelona, El País, El Correo Catalán, ...  i ha col·laborat amb la RAI (corresponsal a Espanya del programa Lavori in corso).

Ha estat enviat especial de TV3 a Itàlia i al Vaticà. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric com els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i als Estats Units, i la guerra dels Balcans a Sèrvia i Croàcia (1991–1995) i a Kosovo el 1999. És coautor del llibre El món en un minut i mig (La Magrana. 2000). Ha impaítit conferències a les Univeísitats nord-americanes de Colúmbia, Berkeley i Ucla.

La conferència que ens oferí fou EL PODER AL MÓN. Va ser molt interessant. Dividia els poders en polític, econòmic i el poder l’ocult.

El poder polític és el que més coneixem, l’únic en el que podem intervenir. Ens parlà de les tres grans àrees d’influència: Amèrica i Europa, la Unió Soviètica i la Xina, que són el que tenen l’arma nuclear: qui té més míssils és el més fort. Qui té el poder polític té el poder econòmic i els poders ocults són el que mouen el món econòmic i polític.

Realment, va ser una conferència extensa que ens va ajudar a entendre una mica més el funcionament del món i del poder.

Si ens permeteu, acabem amb tres frases que ens van fer ballar el cap una estona:

Jo no dic mai el que crec, ni crec mai el que dic. Si se m'escapa alguna veritat, l'amago tant enmig de tantes mentides que es fa difícil de reconèixer. Niccolo Machiavelli (1469-1527)

Gairebé tots podem suportar l’adversitat, però, si volem provar el caràcter d’un home, doneu-li el poder. Abraham Lincoln (1809).

Mai ningú es fa amb el poder amb la intenció d’abandonar-lo. George Orwell (1903-1950).

Volem agrair la gran assistència en aquesta conferència i us esperem a la propera, que tindrà lloc el dia 3 de novembre amb el títol LES CRIPTOMONEDES: QUÈ SÓN ELS BITCOINS I COM FUNCIONEN, a càrrec de Jordi Herrera Joancomartí, Professor de la UAB.