al contingut a la navegació Informació de contacte

25 anys de CEL

El Centre d’Estudis Lacetans (CEL) treballa amb la voluntat de contribuir a l'estudi, la conservació i la divulgació del patrimoni natural i cultural del Solsonès. Actualment consta de les seccions d'Arqueologia, Grup de Natura, Història i Memòria, i Etnologia. Forma part de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i la col·laboració amb altres entitats i administracions és una premissa clau per a l'entitat. Ara centra els esforços en un immens i engrescador projecte digital que recopila tot el patrimoni comarcal, l'anomenat Solsonès en un Clic (www.patrimonisolsones.cat).

cel1.png

L’àrea arqueològica del CEL despunta com a referent del món Ibèric a Catalunya amb molts projectes i excavacions. La secció d’Arqueologia és l’espurna del CEL des del 1996. Actualment treballa en cinc comarques (Solsonès, Berguedà, Urgell, Alt Penedès i Bages) i compta amb la participació de prop de tres-cents estudiants d'història i d'arqueologia de diferents universitats de tot l'Estat i també d'internacionals.

arqueo3.jpg

La secció natural del CEL destaca per la incansable dedicació a l’estudi, divulgació i conservació del medi natural comarcal des del 2003. El Grup de Natura és format per persones que senten una gran estima i interès per la biodiversitat, i crea xarxa i col·laboracions entre la ciutadania, les entitats i les administracions. Un calendari ple d’activitats, com les sortides per a conèixer l'entorn, xerrades, jornades i molts projectes d'interès, que potencien la ciència ciutadana i de les quals destaca la Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat del Solsonès (BIOSOL). Ha publicat ja dos llibres, un sobre el medi natural al sud del Solsonès i un altre sobre les orquídies.

orq.jpg

En l’àmbit de la memòria històrica, el CEL obre la porta del coneixement al període més recent de la nostra història local des del 2014. Massa silencis encara pesen sobre la societat, i és necessari i socialment just obrir línies d'estudi i de divulgació sobre els períodes més conflictius i violents del nostre passat segle XX, així com parlar de la guerra, de la dictadura, dels avenços republicans i de la transició a la democràcia. Per mitjà de la recerca, exposicions, debats, cinema, conferències i fent d’altaveu de testimonis, la secció d’Història i Memòria pretén ajudar a la ciutadania a ser més justa, més sàvia i, per tant, més lliure.

hist1.jpg

Per últim, la secció d’etnologia se centra en els costums i els oficis antics des de l'any 2016. Sota el paraigües de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, fa recerca i difusió, i en destaca la mostra de cinema etnogràfic, el projecte “Col·leccionant passions” que inclou l’exposició “A bodes em convides. Un casament barroc a pagès”, i darrerament, l’exposició de joguines al llarg de la història, «Jocs i joguines a l’antiguitat i del nostre record».

etno5.jpg

En l’àmbit divulgatiu del CEL, cal esmentar la revista cultural Oppidum, que des del 2001 publica anualment en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal de Solsona. També s'han fet publicacions de més abast incloses en la col·lecció Estudis i Textos del Solsonès, llibres de natura  i d’història.

Segueix-nos a Instagram a @centre.estudis.lacetans i a @grup.natura.solsones i contacta’ns també a cel@lacetans.org o a gns@lacetans.org.