EXPOSICIÓ: A BODES EM CONVIDES. EL CASAMENT BARROC A PAGÈS
DIMECRES 05 FEBRER 2020
Aquesta exposició és el resultat del projecte Col·leccionant passions, realitzat pel Centre d’Estudis Lacetans com antena al territori de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI).
L’exposició mostra una petita part de la important col·lecció particular d’en Màrius Codina, conservada a la seva actual residència, el molí de Cal Balaguer, a la plaça de la Font de Torà, un molí d’oli amb origen al s. XVIII.
La col·lecció és fruit de la voluntat de conservació del seu propietari, qui col·lecciona elements de caràcter patrimonial des de la infantesa. Part dels elements conservats són del mateix molí, part d’herència familiar del mas Brichs d’Ardèvol, la seva casa natal, i part d’adquisició. El propietari té constància de l’origen dels elements i objectes adquirits, quasi tots de la Catalunya Central o el Pirineu.
La col·lecció consta d’un gran nombre d’objectes i materials històrics i d’etnologia, des d’eines a vestits, de vaixelles a elements d’ús quotidià, de mobles a espais sencers.
En un primer apartat de l'exposició es mostra una selecció de dos oficis i temàtiques presents a la col·lecció particular del propietari, en Màrius Codina, i es posa en valor la tasca desenvolupada durant bona part de la seva vida.
Segueix l’exposició mostrant diferents apartats dedicats al casament barroc a pagès de les famílies benestants, amb pinzellades del segle XIX. La temàtica d’aquesta exposició és poc coneguda i estudiada al Solsonès, malgrat ser una comarca eminentment agrícola on encara es conserva, en el record de les generacions més grans, com es vivia l’amor i el casament a pagès. L’exposició mostra l’amor a pagès, que no era una decisió personal sinó un afer de família; l’etapa del festeig, fortament ritualitzada; l’apartat dels capítols matrimonials, on es fixava el dot i s’establien les condicions de l’herència; el matrimoni religiós, amb tot un seguit de celebracions que començaven amb el trasllat de l’aixovar de la núvia a la seva nova casa, i el dinar de casament, on es recrea una taula parada.
La visita a l’exposició és amb servei de guia; d’aquesta manera el visitant pot copsar amb més nitidesa tots els detalls que s’hi exposen.
L'espai on s'ha ubicat aquesta exposició temporal ha estat en una sala de la Casa Gran del Miracle, al municipi de Riner (el Solsonès). Aquest edifici, datat del segle XVI, era un antic alberg per acollir pelegrins, i forma part d'un important conjunt en el que hi ha l'església del santuari del Miracle, datada del segle XVII i que conserva un magnífic retaule barroc, del segle XVIII; la casa d' espiritualitat, i el monestir benedictí amb monjos procedents de Montserrat.